Oikeusministerin tulisi erota

Koronapandemia on piinannut niin Suomea kuin koko maailmaa jo vuoden. Aivan yhtä kauan tiedossa on ollut, että kuntavaalit pidetään keväällä 2021. Viimeistään viime syksystä saakka on ollut varsin selvää, ettei tauti ole lähdössä sikäli mihinkään, etteikö sen osalta olisi riskejä olemassa myös vaaleille.

Pitkin viime syksyä ennakointia ja valmistautumista esittivät myös muun muassa eri puolueiden puoluesihteerit, mutta tulokset tästä jäivät laihoiksi. Asiaa ei haluttu tai välitetty kuulla. Kevään mittaan alkoi näyttää yhä selvemmältä, että oikeusministeriössä luotettiin enemmän tuuriin kuin ennakkovalmisteluun.

Kun asiaa ajattelee minkä tahansa organisaation kautta, voisi kuvitella että riskejä pyrittäisiin minimoimaan etukäteen. Ajallisesti olisi ollut aivan mahdollista, että vaaleja varten olisi valmisteltu esimerkiksi vuodenvaihteeseen mennessä erilaisia skenaarioita keinoineen, joilla vaalit saadaan järjestettyä ajallaan ja äänestämisestä turvallista.

Nyt niin ei käynyt, vaan ministeri tyytyi vaan hokemaan viimeiseen asti että vaalit järjestetään. Koronan mahdollisuus vaaliaikana ei varmasti kuitenkaan tullut hänelle, virkamiehille, tai kenellekään muullekaan yllätyksenä. Kun valmistautuminen oli heikkoa tai jopa olematonta, ei vaihtoehdoksi lopulta tilanteen eskaloiduttua jäänyt kuin vaalien siirtäminen.

Erityisen häpeälliseksi tämän tehtävien laiminlyönnin tekee se, että kyse on oikeusministeriöstä ja asiana on demokratian peruskallio, vaalit. Suomen kaltaisessa kehittyneessä länsimaassa lupa odottaa, että vaalit pystytään järjestämään myös poikkeuksellisissa olosuhteissa., eikä niitä ainakaan siirretä yrittämättä ensin tosissaan ja kaikkensa.

Nyt ministerin kyvyttömyys jätti tilaa myös erilaisille salaliittospekulaatioille aivan turhaan. Jos asiassa olisi tehty kaikki voitava, ei siirron motiiveistakaan käytäisi keskustelua.

Perjantaina hallituspuolueet turvasivat oikeusministerin jatkon välikysymyksestä enemmistönsä turvin, mitä ilmeisimmin pitääkseen hallituksen kasassa. Ministerin tulisi kuitenkin vetää omat johtopäätöksensä, kantaa vastuusa ja kyetä ylimielisen jatkamisensa sijaan edes eroamaan itse.

Vaikka ministerin vaihdos ei vaalien siirtoa miksikään muutakaan, antaisi se ainakin paremmat edellytykset kesäkuun vaalien onnistumiselle ja puhdistaisi hallituksen suomalaisen demokratian päälle langettamaa häpeän tahraa.

1 Reply to “Oikeusministerin tulisi erota”

Comments are closed.